Ποιό ελαστικό είναι για εσάς;

23/11/2017 0 Σχόλιο(α)

Για να βοηθηθείτε όταν πρόκειται να κάνετε τη σωστή επιλογή για την τοποθέτηση ελαστικών αντικατάστασης στο όχημά σας, υπάρχουν τρία κυρίως πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

 

1. Οι διαστάσεις των ελαστικών σας

2. Οι κλιματολογικές συνθήκες που αντιμετωπίζετε

3. Οι συνθήκες χρήσης που έχετε

 

1. Οι διαστάσεις των ελαστικών σας

Όταν αλλάζετε τα ελαστικά σας, βεβαιωθείτε ότι είναι τα ίδια με την διάσταση ελαστικών πρώτης τοποθέτησης στο όχημά σας. Εάν δεν είστε βέβαιοι για τη σωστή διάσταση, χρησιμοποιήστε τον δικό μας Επιλογέα Ελαστικών για να βρείτε το σωστό ελαστικό για το όχημά σας. Ή διαβάστε το πλευρό του ελαστικού που ήδη έχετε στο αυτοκίνητό σας. Δείτε Πώς Διαβάζουμε το Πλευρό ενός Ελαστικού. Όταν τα ελαστικά δεν τοποθετούνται σε πλήρες σετ των τεσσάρων, συμβουλεύουμε, να μην τοποθετούνται διαφορετικοί τύποι ελαστικών στον ίδιο άξονα. Εάν εξακολουθείτε να αμφιβάλλετε, συμβουλευτείτε τον προμηθευτή σας σε ελαστικά, για τις λεπτομέρειες που αφορούν στον εξοπλισμό του αυτοκινήτου σας με ελαστικά.

 

Αλλάζουμε τις διαστάσεις των ελαστικών;

Η αλλαγή διάστασης ελαστικών, μπρεί να αυξήσει την επιφάνεια γόμας που είναι σε επαφή με το έδαφος. Να έχει αποτελέσματα πάνω στην καλύτερη ανταπόκριση στο τιμόνι, με ακριβέστερη οδική συμπεριφορά στις στροφές. Ακόμη, ένα σετ ελαστικών με χαμηλό προφίλ και περιορισμένα πλευρά, μολονότι μπορεί να φαίνεται καλύτερο, γενικά έχει ως αποτέλεσμα πιο "σκληρή" οδήγηση. Και περισσότερες ανωμαλίες της επιφάνειας του δρόμου θα γίνονται αισθητές. Επίσης έχει επίπτωση στο φρενάρισμα, στις μηχανικές επιδόσεις, στην κατανάλωση καυσίμων και ούτω καθ' εξής.  Για τη δική σας ασφάλεια, παραμείνετε προσκολλημένοι όσο πλησιέστερα γίνεται προς την εξωτερική διάμετρο των ελαστικών πρώτης τοποθέτησης. Σκεφτείτε ν' αλλάξετε τη ζάντα σας για να διατηρήσετε την άριστη ποιότητα οδήγησης. Συνιστούμε, όταν σκέπτεστε μια αλλαγή στη διάσταση ελαστικού, να συμβουλεύεστε έναν ειδικό.

 

Οχήματα 4x4

Συνιστούμε τα οχήματα 4x4 να χρησιμοποιούν ίδια σετ των 4 ελαστικών (ίδιο μέγεθος, μάρκα, σκάλισμα, δείκτης φορτίου και ταχύτητας κτλ). Η εξαίρεση υφίσταται όταν ο κατασκευαστής είναι αυτός που εγκρίνει διαφορετικά μπρός και πίσω ελαστικά. Οι συστάσεις του κατασκευαστή πρέπει πάντα να ακολουθούνται.

2. Οι κλιματολογικές συνθήκες που αντιμετωπίζετε

Τα ελαστικά σας πρέπει ν' αντιμετωπίσουν μια ευρεία ποικιλία κλιματολογικών συνθηκών: βροχή, δυνατό άνεμο, πυκνή ομίχλη, χιόνι, πάγο και ούτω καθ' εξής. Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στις επιδόσεις τους και χρειάζεται να προσαρμόζετε το στυλ οδήγησής σας ώστε να είναι ανάλογο με τον κάθε τύπο καιρικών συνθηκών. Πριν από ένα μεγάλο ταξίδι, ελέγχετε την κατάσταση του αυτοκινήτου και των ελαστικών σας.

 

Οδηγώντας σε βρεγμένο δρόμο

Οι συνθήκες οδήγησης με υγρό καιρό περιλαμβάνουν βροχή, χιόνι, χιονόνερο και ομίχλη. Για να οδηγείτε με ασφάλεια στις συνθήκες αυτές χρειάζεται να συνειδητοποιείτε ότι η οδήγηση με υγρό καιρό είναι θεμελιακά διαφορετική από την οδήγηση με στεγνό καιρό. Ειδικά στη βροχή και στην ομίχλη.

Σε βρεγμένο δρόμο, τα φθαρμένα ελαστικά χρειάζονται μεγαλύτερη απόσταση για να σταματήσουν. Η βροχή, επίσης, μειώνει την ορατότητα. Ο κίνδυνος για υδρολίσθηση είναι επίσης σημαντικά αυξημένος. Αν έχει μόλις βρέξει ματά από ένα μακρό διάστημα ξηρασίας και ζέστης, η σκόνη και τα λάδια στο οδόστρωμα θα κάνουν τον δρόμο ολισθηρό.

Η απόσταση φρεναρίσματος σ' έναν βρεγμένο δρόμο είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη σε στεγνό δρόμο. Ένα ελαστικό Michelin σε καλή κατάσταση, γρήγορα θα απομακρύνει τη βροχή κατά μήκος του πέλματός του από την επιφάνειά του επαφής με το έδαφος. Έτσι, παρακαλούμε να ελέγχετε τακτικά το βάθος σκαλίσματος του πέλματός σας. Πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.6mm Όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος σκαλίσματος, τόσο καλύτερα απομακρύνεται το νερό.

 

Οδηγώντας σε στεγνό δρόμο

Η οδήγηση σε στεγνό δρόμο είναι ασφαλέστερη, αλλά να προσέχετε τις απότομες αλλαγές στην επιφάνεια του δρόμου, όπως λακκούβες, χαλίκι ή νερόλακκους. Υπάρχει κίνδυνος να μειώσουν απότομα την πρόσφυσή σας.

Ενώ η οδήγηση σε στεγνούς δρόμος είναι σημαντικά πιο ασφαλής απ' όσο σε βρεγμένους δρόμους, τα ακόλουθα μικρά μυστικά θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα ελαστικά σας σε πολύ καλή κατάσταση. Και να είστε σε επαγρύπνηση.

Να ελέγχετε τακτικά την πίεση αέρα στα ελαστικά σας - τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Να χρησιμοποιείτε τα σωστά ελαστικά ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Προσέχετε την ταχύτητά σας—ακολουθείτε τα καθορισμένα όρια ταχύτητας και τηρείτε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.

Γίνεται ένας καλός νυχτερινός οδηγός—να παραμένετε σε επαγρύπνηση σχετικά με τις απαιτήσεις της χαμηλής ορατότητας που συνεπάγεται η νυχτερινή οδήγηση.

Μην οδηγείτε αν είστε κουρασμένοι—ειδικά αν υπάρχει μεγάλη κίνηση και πεζοί.

 

3. Οι συνθήκες χρήσης που έχετε

Επειδή τα ελαστικά σας είναι ο μοναδικός δεσμός ανάμεσα στο όχημά σας και τον δρόμο, διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στο κράτημα δρόμου, την άνεση, την απόσταση φρεναρίσματος και την εξοικονόμηση καυσίμων. Διαφορετικές συνθήκες χρήσης απαιτούν ελαστικά με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Στην πόλη

Επειδή χρειάζεται να είστε σε διπλή επαγρύπνηση στις αστικές περιοχές, επιθεωρείτε τα ελαστικά σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα, εν όσω τα ελαστικά είναι κρύα. Τα ελαστικά σε υποπίεση αυξάνουν την απόσταση φρεναρίσματος και την κατανάλωση καυσίμου.  Μην ξεχνάτε να ελέγχετε την πίεση αέρα και στη ρεζέρβα επίσης.

 

Ειδικά κριτήρια επιλογής ελαστικών για κυκλοφορία στην πόλη:

Απόσταση φρεναρίσματος. Χρησιμοποιείτε ελαστικά με την ελάχιστη απόσταση φρεναρίσματος, τόσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμένο δρόμο.

Χιλιομετρική απόδοση. Η οδήγηση στην πόλη, με τα πολυάριθμα σταματήματα και ξεκινήματα έχει μεγάλες απαιτήσεις από τη διάρκεια ζωής των ελαστικών.  Επιλέγετε ελαστικά με αυξημένη χιλιομετρική απόδοση.

Εξοικονόμηση καυσίμων. Ελαστικά με χαμηλή αντίσταση στην κύλιση εξοικονομούν καύσιμα.

Πίεση ελαστικών. Ελέγχετε την πίεση αέρα τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Τα ελαστικά σε υποπίεση αυξάνουν την απόσταση φρεναρίσματος και την κατανάλωση καυσίμων.  Μην ξεχνάτε να ελέγχετε την πίεση αέρα και στη ρεζέρβα επίσης.

Σε κύριους δρόμους ή αυτοκινητόδρομους

Τα ελαστικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο κράτημα δρόμου από το αυτοκίνητό σας σε σχετικώς υψηλές ταχύτητες. Προβαίνουν στις αναγκαίες δράσεις ώστε το όχημά σας να διατηρεί την τροχιά του.

 

Κριτήρια για την επιλογή ελαστικών:

Απόσταση φρεναρίσματος σε υψηλές ταχύτητες. Για μέγιστη ασφάλεια, επιλέξτε ελαστικά που παρέχουν την ελάχιστη απόσταση φρεναρίσματος και σε στεγνό και σε βρεγμένο δρόμο.

Άνεση. Για μεγάλα ταξίδια, επιλέγετε ελαστικά που προσφέρουν άνεση και ως προς τους κραδασμούς και ως προς τα επίπεδα θορύβου.

Κράτημα δρόμου. Επιλέγετε ελαστικά που παρέχουν τη μέγιστη πρόσφυση και σταθερότητα

Σπορ αυτοκίνητα

Εάν σας αρέσει η σπορ οδήγηση, τα ελαστικά σας θα πρέπει να παρέχουν όλες τις αναγκαίες δράσεις ώστε να διατηρούν την τροχιά του οχήματός σας σε σχετικώς υψηλές ταχύτητες—σύμφωνα με τους κανόνες οδικής ασφάλειας ή σε πιστοποιημένη πίστα.

 

Κριτήρια επιλογής ελαστικών:

Πρόσφυση. Ψάξτε για ένα προφίλ εαστικού με εξαιρετικές επιδόσεις τόσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμένο δρόμο.

Κράτημα δρόμου. Επιλέξτε ελαστικά από τη σειρά MICHELIN Sports. Παρέχουν εξαιρετική ακρίβεια διεύθυνσης και καλή σταθερότητα στις στροφές.

Αφήστε ένα σχόλιο